Külgazdasági szakdiplomácia

2015 szeptembere óta a Canberrai Magyar Nagykövetségen és a Melbourne-i Konzuli Irodában dolgozó külgazdasági attasék feladata a magyar export Ausztráliába irányuló fejlesztése, a Magyarországra irányuló ausztrál befektetésekkel és tőkekihelyezésekkel összefüggő állami feladatok ellátása, valamint gazdaság diplomáciai tevékenység végzése Ausztráliában.

Külgazdasági attasé elérhetősége:

Melbourne-i Konzuli Iroda

Vágó Rita

Email: rita.vago@mfa.gov.hu

Telefonszám: +61 3 9481 1450

Cím: 123 St Georges Road, Fitzroy North 3068 , VIC

 

Ausztrália

Ausztrália stabil, demokratikus társadalom. Jól képzett munkaerővel, szilárd és versenyképes gazdasággal rendelkezik. Területét tekintve a világ hatodik legnagyobb országa; 24 milliós lakosságával a föld egyetlen, egész kontinenst elfoglaló országa. Az ország gazdasága 23 éve folyamatosan fejlődik. Az egy főre eső megtermelt javak alapján a kontinens az 5. leggazdagabb ország a világon.

Az ország gazdasága rendkívül nyitott, az ipar részben külföldi tőke segítségével fejlődik (leginkább az európai, kínai és amerikai befektetések jellemzőek), de az ausztrál tőke nemzetközi szerepe is jelentős. Az ipar súlyát a vaskohászat, a színesfémkohászat, a gépgyártás, az elektronika és az élelmiszeripar adja.
Ausztrália nemcsak Óceánia, de sok esetben az ázsiai felé tartó kereskedelem elosztó tranzitállomása, vezető szerepet tölt be a csendes-óceáni térségben.

Ausztrália mezőgazdasági kivitelére jellemző, hogy a megtermelt agrártermékek 70 %-a kerül a világpiacra, s főleg gyapjú-, búza-, cukor- és hústermékekkel vesz részt a világkereskedelemben. Magyarország és Ausztrália között jelenleg nincs szabadkereskedelmi szerződés.

Piaci jellemzők:

 Az európai piacokhoz hasonló termékek és kondíciók

  •  Jó kiinduló piac más, ázsiai országok felé
  •  Szigorú élelmiszer behozatali előírások
  •  Folyamatosan növekvő piac
  •  Erős technológia és kutatásfejlesztési háttér, amely szigorúan szabályozott szellemi tulajdonvédelemmel is párosul

Az üzletmenet megegyezik az európai normákkal. Azok a termékek és szolgáltatások, amelyek az európai exportpiacokon sikeresek, komoly érdeklődésre számíthatnak Ausztráliában is.

Üzleti lehetőségek Magyar cégek számára:

  •  Infrastruktúrafejlesztés (kötöttpályás projektek, útépítés, karbantartás, üzemeltetés elsősorban Victoria, Queensland, New South Wales és Northern  Territory államokban)
  •  Építőipar (iskolák, helyi tömegközlekedést ellátó épületek, valamint sportlétesítmények építésére)
  •  Egészségügy (gyógyszeripar, orvosi műszerek, biotechnológia)
  •  E-kerekesdelem (továbbá, minden elektronikus szolgáltatói ipari szegmensben)
  •  Bányászat (bányamérnöki szolgáltatások, környezetvédelem, bányaipari gépek karbantartása)
  •  Élelmiszeripari beruházások

 

Hasznos linkek