KÜLFÖLDI LAKCÍM VÁLTOZÁSÁNAK BEJELENTÉSE

  1. Külföldi lakcím változásának bejelentése eletronikusan

A külföldi lakcím megváltozását elektronikusan is be lehet jelenteni. A bejelentés a “Webes ügysegéd” segítségével történik, ebben az esetben ügyfélkapu regisztrációra sincs szükség.

https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/

  1. Külföldi lakcím változásának bejelentése személyesen

A külföldön élő magyar állampolgár külföldi lakcímének módosítását a külképviseleten is kérelmezheti. Ha a kérelmet 18 év alatti személyre vonatkozóan nyújtják be, mindkét szülő személyes jelenléte szükséges.

Szükséges dokumentumok:

  • kérelem a külföldön élő magyar állampolgár adatainak nyilvántartásához adatlap kitöltve, a módosítás opció megjelölésével
  • magyar születési és házassági anyakönyvi kivonatok
  • amennyiben a kérelmező családi állapota (házas, elvált, özvegy) még nincsen Magyarországon anyakönyvezve, akkor a módosításra vonatkozó kérelemmel együtt a hazai anyakönyvezési eljárás(oka)t is el kell indítani (Lásd Anyakönyvezések!)
  • érvényes személyazonosító igazolvány(ok): személyazonosító igazolvány, magyar vagy külföldi jogosítvány, magyar vagy külföldi útlevél
  • lakcímkártya.

Külföldi lakcím változásának bejelentésekor nincs szükség a már meglévő lakcímkártya cseréjére, hiszen azon továbbra is a „külföldi cím” megjegyzés szerepel.

A külföldi lakcím módosítása díjmentes.