KÜLFÖLDÖN ÉLŐ MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRKÉNT TÖRTÉNŐ NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELI KÉRELEM

Ha a magyar állampolgár nem szerepel a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban (vagy mert külföldi letelepedés szándékával elhagyta Magyarországot vagy mert soha nem rendelkezett állandó lakóhellyel Magyarországon), kérheti a nyilvántartásba való felvételét. A kérelem benyújtására kizárólag személyesen kerülhet sor. Ha a kérelmet 18 év alatti személyre vonatkozóan nyújtják be, mindkét szülő személyes jelenléte szükséges.

A kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok:

  • kitöltött adatlap (Kérelem külföldön élő magyar állampolgár adatainak nyilvántartásához, nyilvántartásba való felvétel opció megjelölése)
  • magyar születési és házassági anyakönyvi kivonatok
  • amennyiben a kérelmező családi állapota (házas, elvált, özvegy) még nincsen Magyarországon anyakönyvezve, akkor a nyilvántartásba vételi kérelemmel együtt a hazai anyakönyvezési eljárás(oka)t is el kell indítani (Lásd Anyakönyvezések!)
  • érvényes személyazonosító igazolvány(ok): személyazonosító igazolvány, magyar vagy külföldi jogosítvány, magyar vagy külföldi útlevél

A nyilvántartásba vételt követően olyan lakcímkártya (LIG) kerül kibocsátásra, mely tartalmazza az igénylő személyi adatait, egyéni személyi azonosítójelét (számsor), valamint a “külföldi cím” megjegyzést.

A lakcímkártya kb. 3-4 hónap elteltével érkezik meg a nagykövetségre.

 

A lakcímkártya és nyilvántartásba vétel előnyei:

  • magyarországi ingatlan ügyintézésnél (pl. eladás és vétel) a személyi azonosítójelet rendszeresen kérik
  • külföldön született gyermek magyarországi anyakönyvezését, majd az azt követő nyilvántartásba vételt a szülők csak abban az esetben tudják kérelmezni, ha maguk is szerepelnek a magyar személyi adat- és lakcímnyilvántartásban külföldi vagy magyar címmel