Ki és hogyan kezdeményezheti az eljárást?

Magyar állampolgár külföldön történt válását köteles a hazai anyakönyvbe bejegyeztetni. Külföldön felbontott házasság hazai anyakönyvezéséhez szükséges a magyar állampolgárság igazolása.

Konzuli irodáink valamennyi ügyintézéshez előzetes időpontfoglalás szükséges. Az időpontfoglalás nélkül érkező ügyfeleket nem áll módunkban fogadni!  

Az alábbi linken tudnak időpontot foglalni: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home 

A kérelmet csak személyesen lehet benyújtani, a postán küldött kérelmet intézkedés nélkül visszaküldjük.

 

Mennyi az eljárás díja?

A válás anyakönyvezése illetékmentes eljárás.

 

Milyen nyomtatványt kell kitöltenem?

A formanyomtatványokat az oldal alján találhatja. A nyomtatványok kitöltése során, kérjük, figyeljen a következőkre:

Géppel vagy kék tollal, nyomtatott nagybetűkkel töltse ki

A formanyomtatványokat előre ne írják alá

A nevek kitöltésénél teljes nevet írjon ki a magyar sorrendben, pl.: Smith John Thomas és nem John Smith vagy John T. Smith.

Az anyakönyvi kivonat kézbesítési helyeként az a) opciót (külképviseleti postázás) jelölje be, és írja be megfelelő konzuli irodát (Canberra/Sydney/Melbourne). Így a konzuli iroda postázza majd Önnek a megadott ausztrál címre.

 

Milyen más szükséges dokumentumokat kell bemutatnom?

Az eljáráshoz a kérelmezőnek igazolnia kell a személyazonosságát fényképes, érvényes okmánnyal, lehetőleg magyar útlevéllel.

A magyar házassági anyakönyvi kivonat fénymásolatát be kell mutatni. Amennyiben házassága külföldön történt és még hazailag nem lett anyakönyvezve, úgy azt az eljárást is kezdeményeznie kell.

Bontóítélet nélkül - amely konkrét dátummal jelöli meg a házasság felbontásának jogerőssé válását - a kérelmet nem tudjuk bevenni. A bontóítélethez csatolni kell egy magyar nyelvű fordítást (angol nyelvű iratról is!). Hiteles fordítást az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI - www.offi.hu) illetve NAATI fordító készít.

 

Ha bejegyeztetem a válást, visszakapom a születési nevem?

Nem, a házassági név módosítását külön kérnie kell. A házassági névviselési forma a házasság fennállása alatt, illetve annak megszűnése után módosítható.

 

Letölthető nyomtatványok

1. Adatlap konzuli ügyintézéshez

10. Adatlap házasság külföldön történt felbontásáról