Tisztelt Látogatók!

 

Magyarország  2017 július 1. és 2018 június 30-a között tölti be a V4 Visegrádi Csoport soros elnökségét. Ezen alkalomból engedjék meg, hogy idézzek Orbán Viktor miniszterelnök úr 2017. június 19-én Varsóban elhangzott beszédéből, amit a Visegrádi Csoport elnökségének átvételekor mondott.

 

Üdvözlettel;

Dr. Gruber Attila

"A magyar elnökség négy gondolat köré szerveződik. Ezek ilyen modern nyelven vannak megfogalmazva: European Visegrad, Regional Visegrad, Digital Visegrad és Global Visegrad. Rendszereztük a feladatokat. Én azt kértem a miniszterelnök társaimtól, miközben el fogjuk végezni a munkánkat, építjük a diplomáciai kapcsolatainkat, növelni fogjuk az országaink tekintélyét, miközben a gazdasági együttműködést bátorítani fogjuk, adjunk egy speciális hangsúlyt a kultúrának és a fiatal nemzedéknek: hozzunk létre ösztöndíjakat, szervezzünk gyakornoki programokat. Most, hogy már ez egy sikeres térség lett, és a politikai vezetők között együttműködés és összhangzattan van, tegyük lehetővé a fiatal nemzedék számára is, hogy átélhessék azt, amit mi közép-európai élménynek, közép-európaiságnak nevezünk. Én még akkor tanultam Közép-Európát, amikor a nyolcvanas években vonaton Krakkó felé haladva próbáltunk eljutni lengyel dzsesszfesztiválokra. Én még akkor tanultam Közép-Európát, amikor Prága a világ teteje volt a magamfajta egyetemistáknak. És akkor tanultuk Közép-Európát, amikor Pozsonyba elmenni egy történelmi utazással ért fel. Szóval van egy Közép-Európa.

 

Azt kívánjuk, hogy a fiatalok ezt a testvériséget, ezt az összetartozást, ami itt, Közép-Európában megvan, modern formában is át tudják élni, és megtapasztalhassák, hogy nemcsak nosztalgiáról, nemcsak történelemről, nemcsak régmúlt idők kultúrájáról, hanem jövőről, modern négy államról, egy modern Közép-Európáról is beszélünk. Meggyőződésem, hogyha nem hibázzuk el – erre pedig jó esély van –, akkor Közép-Európa tartósan is Európa leggyorsabban fejlődő régiója marad. A magyar elnökség egy évét ennek a célnak fogjuk majd alárendelni. Úgyhogy ezúton kívánok sok sikert – nem a magyar elnökségnek, hanem – Lengyelországnak, Szlovákiának és Csehországnak is. Kívánom, hogy Lengyelország, Szlovákia és Csehország adja meg ugyanazt az élményt a mostani fiatal nemzedéknek, mint amit harminc-harmincöt évvel ezelőtt a mi nemzedékünknek megadtak.

 

Sok sikert kívánok mindannyiunknak!"