Ausztrál állampolgárok:

A jelenleg is érvényben lévő vízummentességi megállapodás alapján ausztrál állampolgárok, ausztrál útlevél birtokában 90 napot meg NEM haladó tartózkodás idejére vízummentes beutazásra jogosultak az Európai Unió, ezen belül Magyarország területére. 

 

Vízumköteles harmadik ország állampolgárai:

Magyarországra utazni kívánó, vízumköteles harmadik országbeli kérelmező – amennyiben Magyarország a fő úti cél − Ausztráliában  a sydney-i svájci konzulátuson kérvényezhet egységes vízumot (Schengeni C vízum), mivel a jelenleg hatályos vízumképviseleti megállapodás alapján Magyarország nevében Svájc sydney-i konzulátusa bírálja el a fenti vízumkérelmeket. A vízumköteles harmadik országbeli kérelmező abban az esetben adhatja be vízumkérelmét a sydney-i svájci konzulátuson, ha három hónapot meghaladó tartózkodást lehetővé tévő ausztrál tartózkodási engedéllyel (residence permit) rendelkezik. Turista vízum birtokában főszabály szerint a lakóhelye szerint illetékes magyar külképviseleten adhatja be kérelmét. A vízumkérelemhez kérjük lépjen kapcsolatba a svájci konzulátussal.

 

Hosszútávú tartózkodás:

90 napot meghaladó magyarországi tartózkodás esetén (pl. családegyesítés, munka, tanulás) magyar tartózkodási engedély beszerzésére van szükség. Erre vonatkozó kérelmét Ausztráliában a canberrai magyar nagykövetségen, illetve a melbourne-i vagy sydney-i Konzuli Irodákban személyesen nyújthatja be.

A különböző tartózkodási engedélyekre vonatkozó információk és követelmények áttekintéséhez kérjük, hogy tekintse meg az illetékes Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapját