VÍZUMÜGYEK

Adatvédelmi tájékoztató

Vízuminformációs Rendszer

Schengeni Információs Rendszer

 

1. Ausztráliába való beutazás

Az Ausztráliába való beutazás kizárólag érvényes ausztrál vízum birtokában lehetséges. Ausztrál vízumok kiállításával az ausztrál Department of Home Affairs nevű hatóság foglalkozik. A canberrai magyar nagykövetség konzuli részlege NEM foglalkozik ausztrál vízumok kiadásával. Azok igénylésében és elbírálásában semmilyen módon nem vesz részt. A vízumkiadás meggyorsításában sem tudunk közreműködni. Kérjük, hogy az Immigration and Border Protection alább feltüntetett honlapján alaposan és körültekintően tájékozódjanak az ausztrál vízumok típusait és követelményeiket illetően.

Ausztrál vízumok igénylése kizárólag online lehetséges a lenti linken.

A magyar állampolgárok által leggyakrabban igényelt, turisztikai és látogatási célokat szolgáló ausztrál vízum az ún. eVisitor (651) elektronikusan igényelhető típus.

A 2016. február 24-én aláírt és 2017. január 1-jén életbe lépett magyar-ausztrál „Work and Holiday” vízummegállapodás alapján évente ötszáz – 18 és 30 év közötti – ausztrál és magyar fiatal számára nyílik lehetőség arra, hogy egymás országába utazzanak és ott egy év időtartamra munkát vállaljanak, illetve tanulmányokat folytassanak. Ausztrália a 2022-23-as programévre 30%-kal megnövelte a saját kvótáját, így 650 fő jelentkezését tudja befogadni Magyarországról. A pályázati kritériumokat teljesítő magyar állampolgárok az ausztrál idegenrendészeti hatóság, a Department of Immigration and Border Protection honlapján tájékozódhatnak. A pályázati lehetőségre vonatkozó további releváns információkért keresse fel a berlini ausztrál nagykövetség honlapját is!

ausztrál vízumokhoz: https://www.border.gov.au/

https://immi.homeaffairs.gov.au/ 

Working Holiday Program:

https://immi.homeaffairs.gov.au/what-we-do/whm-program/status-of-country-caps

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/work-holiday-462/first-work-holiday-462#Overview

berlini ausztrál nagykövetség: http://germany.embassy.gov.au/beln/Visas_and_Migration.html

 

2. Beutazás Magyarországra ausztrál állampolgárként

Ausztrál állampolgárok vízummentesen utazhatnak be és tartózkodhatnak Magyarországon, valamint a Schengen-zóna államaiban bármely 180 napos időszakon belül 90 napot meg nem haladó időtartamra. A 90 nap megszakításokkal vagy együtt letöltve értendő. A 90 nap az egész Schengen-zónában való tartózkodásra vonatkozik, nem államonként! A 180 napos periódus a belépés időpontjától indul.

A Schengen-zóna országai: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Olaszország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Svájc.

A schengeni vízumegyezménynek nem minden európai unióbeli ország a tagja és vannak nem EU-beli tagjai is!

Felhívjuk a Magyarországra utazók figyelmét, hogy az Európai Unió tagállamaiban 2019. december 14-től szigorított növényegészségügyi előírások lépnek életbe, melyek a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozzák. Bővebb információért látogassanak el a NÉBIH honlapjára vagy ide kattintva tekintsék meg a rövid tájékoztató anyagot.

 

3. Egyéb állampolgárok beutazása Magyarországra

Magyarországra utazni kívánó, vízumköteles harmadik országbeli kérelmező – amennyiben Magyarország a fő úti cél − Ausztráliában  a sydney-i svájci konzulátuson kérvényezhet egységes vízumot (Schengeni C vízum), mivel a jelenleg hatályos vízumképviseleti megállapodás alapján Magyarország nevében Svájc sydney-i konzulátusa bírálja el a fenti vízumkérelmeket. A vízumköteles harmadik országbeli kérelmező abban az esetben adhatja be vízumkérelmét a sydney-i svájci konzulátuson, ha három hónapot meghaladó tartózkodást lehetővé tévő ausztrál tartózkodási engedéllyel (residence permit) rendelkezik. Turista vízum birtokában főszabály szerint a lakóhelye szerint illetékes magyar külképviseleten adhatja be kérelmét. A vízumkérelemhez kérjük lépjen kapcsolatba a svájci konzulátussal.

Consulate General of Switzerland, Sydney (101 Grafton Street Cnr, Grosvenor Street Tower 2, Level 23, Bondi Junction 2022) Tel: +61 2 8383 4000; email: syd.visa@eda.admin.ch

Svájci konzulátus Sydneyben: https://www.eda.admin.ch/sydney

Felhívjuk a Magyarországra utazók figyelmét, hogy az Európai Unió tagállamaiban 2019. december 14-től szigorított növényegészségügyi előírások lépnek életbe, melyek a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozzák. Bővebb információért látogassanak el a NÉBIH honlapjára vagy ide kattintva tekintsék meg a rövid tájékoztató anyagot.

 

4. 90 napot meghaladó tartózkodás Magyarországon (tartózkodási engedély, D vízum)

90 napot meghaladó magyarországi tartózkodás esetén (pl. tanulmányi, munkavállalási stb.) magyar tartózkodási engedély beszerzésére van szükség. Erre vonatkozó kérelmét Ausztráliában a canberrai magyar nagykövetségen, illetve a melbourne-i vagy sydney-i Konzuli Irodákban személyesen nyújthatja be.

A különböző tartózkodási engedélyekre vonatkozó információk és követelmények áttekintéséhez kérjük, hogy tekintse meg a az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapját!

http://www.bmbah.hu/index.php?lang=hu