Gruber Attila nagykövet 2016. február 24-én ünnepélyes keretek között aláírta a több éves munkával előkészített, magyar-ausztrál „Work and Holiday” vízum-megállapodást az ausztrál parlamentben. A ceremónián ausztrál részről Peter Dutton, migrációs és határvédelmi ügyekért felelős miniszter volt az aláíró.

Gruber Attila nagykövet rövid beszédében megemlítette, hogy a megállapodás alapján a jövő generációi, 18 és 30 év közötti fiatalok számára nyílik kölcsönös lehetőség arra, hogy egymás országába utazzanak egy év időtartamra és ott dolgozzanak, illetve tanuljanak. A megállapodás évente 200 fő részére teszi lehetővé az utazást. A megállapodáson alapuló új lehetőség igénybevételének kezdő időpontja a két fél ratifikációs folyamatának befejezése után kerül kihirdetésre.

A kezdő időpontot, illetve az ezzel kapcsolatos információkat az ausztrál migrációs minisztérium honlapján (http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/462-), illetve az ilyen típusú vízumokat regionális európai hatáskörrel intéző berlini ausztrál nagykövetség honlapján http://germany.embassy.gov.au/ teszik majd közzé.